Dwergkeesjes en vachtverlies - Een overzicht van ruien tot kaalheid

Dwergkeesjes en vachtverlies - Een overzicht van ruien tot kaalheid

De vacht van een Dwergkees

Beschrijving van de vacht

Een Dwergkees of Pomeranian maakt deel uit van de Spitz-familie of keeshondenfamilie. Dit ras staat bekend om zijn alertheid, intelligentie, waakzaamheid en bovenal... een pluizige, dubbele vacht!

De Fédération Cynologique Internationale (afgekort "FCI") is een overkoepelend orgaan, dat wereldwijd regels en voorschriften vastlegt voor elk hondenras en hoe deze rassen eruit moeten zien. De FCI beschrijft de vacht van een Pomeranian als:

  • Een lange, rechte en volumineuze bovenvacht
  • Een korte dikke ondervacht

Dubbele vachten en ruien

Ruien is het proces van haaruitval bij bepaalde zoogdieren. Ook Pomeranians ruien: ze verliezen dan bijna alle ondervacht en ze houden alleen een dunne toplaag over op het lichaam.

Huisdieren met een natuurlijke dubbele vacht ruien 2x per jaar. Ze wisselen namelijk tussen een zomer- en wintervacht. Teefjes hebben bovendien ook een ruiperiode tijdens de loopsheid en een “extreme” rui na het bevallen van pups. 

Ook puppies ondergaan een extreme ruifase wanneer ze 4 à 6 maanden oud zijn. Deze fase wordt in de volksmond de "ugly phase" of "uglies" genoemd. Tijdens deze fase vragen baasjes zich wel eens af wat voor hond ze hebben gekocht en of ze misschien een bezoek aan de dierenarts moeten overwegen… Maar geen zorgen! In de volgende 6 maanden zal de puppyvacht geleidelijk uitvallen om plaats te maken voor de volwassen vacht.

In de uglies /rui fase is wanneer jij als eigenaar, meer dan ooit, voor de huid en vacht moet zorgen! wat je in deze periode doet heeft een grote invloed op hoe snel de oude vacht uitvalt en hoe snel de nieuwe vacht groeit. Op dit moment MOET de puppy vacht er uit! Dit is niet alleen normaal, maar een natuurlijke noodzakelijkheid.

Wat moet je als eigenaar doen?

Deze fase helpen: borstel je hondje meer dan normaal. Gebruik de juiste borstels /kammen! Gebruik ook bij het borstelen een beschermende spray zoals de Nogga Biphasic spray om de nieuwe vacht te hydrateren en te beschermen. Was je hondje meer dan je normaal zou doen. Op dit moment kan een premium derma cosmetische product heel veel voordelen bieden aan de huid aan vacht van je hondje. Wanneer je de juiste producten gebruikt gaat de rui fase sneller voorbij. De oude vacht valt sneller uit zodat de nieuwe vacht sneller kan aangroeien. Wij raden de Nogga Purifying shampoo en Olive balsam aan, deze zit bomvol met eiwitten, vitaminen, mineralen en omega 3 & 6 vetten. De huid van je hondje zal de boost krijgen die het nodig heeft om de oude vacht los te laten zodat nieuwe vacht kan groeien.Wees niet bang om je hondje te borstelen. Wees niet bang om de puppy vacht te verwijderen. Je pupje gaat nu door een transformatie van rups tot vlinder en zij hebben jouw hulp nodig! 

Mochten er vragen zijn over conditie van de vacht van uw hond (bijvoorbeeld als het nog kort en wollig is rond de 8-12 maanden leeftijd (of ouder), aarzel niet contact met ons op te nemen. Wij hebben meer dan 10 jaar ervaring met de huid en vacht.

Wij wensen u een snelle rui fase!

Vorig artikel Het gaat niet helemaal perfect met de huid van mijn hond... hulp!
Volgend artikel Plukken - luxe of noodzaak?

Net Orders Checkout

Item Price Qty Total
Subtotal €0.00
Shipping
Total

Shipping Address

Shipping Methods