Dwergkeesjes en vachtverlies - Van ruien tot kaalheid

Dwergkeesjes en vachtverlies - Van ruien tot kaalheid

Dwergkeesjes en vachtverlies

In dit artikel leer je meer over verschillende vormen van vachtverlies. Onderwerpen die aan bod komen zijn:

  • Ruien en verzorging van je viervoeter tijdens de rui
  • Permanent haarverlies door een povere verzorging of door ziektes en wat jij kan doen.

Ruien

Beschrijving van de vacht

Een Dwergkees of Pomeranian maakt deel uit van de Spitz-familie of keeshondenfamilie. Dit ras staat bekend om zijn alertheid, intelligentie, waakzaamheid en bovenal... een pluizige, dubbele vacht!

De Fédération Cynologique Internationale (afgekort "FCI") is een overkoepelend orgaan, dat wereldwijd regels en voorschriften vastlegt voor elk hondenras en hoe deze rassen eruit moeten zien. De FCI beschrijft de vacht van een Pomeranian als:

  • Een lange, rechte en volumineuze bovenvacht
  • Een korte dikke ondervacht

Dubbele vachten en ruien

Ruien is het proces van haaruitval bij bepaalde zoogdieren. Ook Pomeranians ruien: ze verliezen dan bijna alle ondervacht en ze houden alleen een dunne toplaag over op het lichaam.

Huisdieren met een natuurlijke dubbele vacht ruien 2x per jaar. Ze wisselen namelijk tussen een zomer- en wintervacht. Teefjes hebben bovendien ook een ruiperiode tijdens de loopsheid en een “extreme” rui na het bevallen van pups. 

Ook puppies ondergaan een extreme ruifase wanneer ze 4 à 6 maanden oud zijn. Deze fase wordt in de volksmond de "ugly phase" of "uglies" genoemd. Tijdens deze fase vragen baasjes zich wel eens af wat voor hond ze hebben gekocht en of ze misschien een bezoek aan de dierenarts moeten overwegen… Maar geen zorgen! In de volgende 6 maanden zal de puppyvacht geleidelijk uitvallen om plaats te maken voor de volwassen vacht.

Tijdens het ruien en de uglies kan jij, als zorgdragend baasje, extra voor de huid en vacht van je hartendiefje zorgen! Met een correcte aanpak en verzorging, kan je het verharingsproces vlot laten verlopen en jouw viervoeter snel weer laten stralen! 

Wat moet je als eigenaar doen?

We horen soms dat ruien een natuurlijk proces is, waarbij we zelf niet hoeven in te grijpen. Het biedt echter heel wat voordelen wanneer je je hartendiefje een handje toesteekt! 

Kammen en wassen helpen immers om de dode haren uit de vacht te verwijderen. Dit stimuleert de huid en voorkomt jeuken en 'vermatting' - een proces waarbij dode haren verklitten met de jonge vacht en een dikke mat vormen. Een bijkomend voordeel: jouw zetel en vloer blijven ook gespaard van een harige situatie!

Lees "De ultieme Pomeranian-verzorgingsgids" voor een overzicht van de juiste producten, borstels en kammen.

 Vachtverlies

Dit onderwerp werd geschreven met hulp van Marc Fox. Marc is een ervaren hondentrimmer die uitsluitend werkt met wetenschappelijk onderbouwde methodes. Marc specialiseerde zich in behandelingen met ozontherapie, badtherapie en dermacosmetica.

Vele gezichten van vachtverlies

Het is soms lastig om de exacte reden van vachtverlies te achterhalen. Niet alleen zijn er veel gekende oorzaken, ook kunnen verschillende factoren samenwerken of mekaar versterken.

Enerzijds kan er sprake zijn van haarverlies omwille van (vaak onbedoelde!)  onjuiste zorg voor jouw hartendiefje. Deze factoren zijn, eens je je ervan bewust bent, vaak te verhelpen met enkele aanpassingen in de zorg voor en levensstijl van jouw hartendiefje!

In andere gevallen wordt het haarverlies veroorzaakt door ziektes en genetische aandoeningen. De behandeling van deze types vachtverlies, vragen een iets intensievere behandeling.

Tip: Wij raden aan om, bij tekenen van kaalheid of vachtverlies, altijd even aan te wippen bij je dierenarts. Infecties of genetische aandoeningen kunnen enkel vastgesteld worden tijdens een grondige controle en met testen die enkel een professional kan uitvoeren.

Haarverlies door een povere verzorging

Voeding

Zowel baasjes als viervoeters hebben een gezond dieet nodig om te groeien. Onze voeding levert ons o.a. proteïnen, vetten, suikers, vitaminen, mineralen... Dit zijn de bouwstenen waaruit ons hele lichaam (én haar) bestaat.

Onze viervoeters hebben een grote hoeveelheid eiwitten nodig om een mooie, volle vacht te produceren. Ze gebruiken tot wel 30% van hun opgenomen eiwitten voor haargroei! Wanneer onze huisdieren te weinig eiwitten binnenkrijgen, bepaalt hun lichaam welke lichaamsdelen de schaarse voedingsstoffen krijgen. Vaak zal, in eerste instantie, de vacht worden ondervoed... met kaalheid tot gevolg.

Cosmetica

Cosmetische producten zijn shampoos, conditioners en sprays die een snel en mooi resultaat beogen. Het effect na een wasbeurt is enorm, maar heeft een kostprijs... Deze producten wassen immers de gezonde, essentiële vetlaag weg die de huid beschermt tegen bv. bacteriële en virale infecties, roos en uitdroging. 

Een ongezonde huid functioneert niet optimaal. Een eerste teken van een ongezonde huid is vachtverlies!

Tip: lees The Difference voor meer informatie omtrent cosmetische producten en dermacosmetische producten zoals Nogga.

Machinaal scheren van de vacht

Het machinaal scheren van hondenvachten en hoe gezond dit is, leidt al eens tot hevige debatten. Er zijn enerzijds goede redenen om te kiezen voor een elektrische scheerbeurt. Anderzijds is het ook belangrijk om de risico's te kennen.

Elektrisch scheren gaat heel wat sneller, zodat onze oudere huisdieren sneller geholpen zijn bij de trimmer. Ook in gevallen waarbij de vacht lang verwaarloosd werd en er ernstige matvorming aanwezig is, is machinaal scheren te verkiezen. Je vermijd in dit geval irritatie door het langdurig loskammen van klitten.

Een risico bij deze vorm van trimmen doet zich voor wanneer we de vacht te kort maken. Voor honden met een dubbele vacht zoals dwergkeesjes, is het belangrijk dat de bovenvacht steeds langer blijft dan de ondervacht. De bovenvacht beschermt de onderliggende haarlaag en huid immers tegen vuil, bacteriën, UV uit zonlicht, warmte enz. 

Daarnaast kan machinaal scheren ook de haarzakjes beschadigen, wanneer haren worden uitgetrokken bij een onvolledige snede (zie rechts op afbeelding). De haarzakjes herstellen van nature, maar dit kan soms maanden tot jaren duren, waardoor kale plekken ontstaan. Beschadigde haarzakjes en poriën zijn ook een toegang voor bacteriën die een huidinfectie kunnen veroorzaken.

Niet of onvoldoende kammen

Wanneer de ondervacht niet of onvoldoende wordt uitgekamd, blijven dode haren achter in de haarzakjes. Dit bemoeilijkt de groei van nieuwe haren, die de oude haren naar buiten moeten duwen. De nieuwe vacht zal van nature ook mooier ogen als deze ongehinderd kan groeien.

De oude haren zullen ook breken en knoopjes vormen. In extreme gevallen leidt dit tot vermatting van de vacht, die de warmteregulering van honden met dubbele vachten verstoord. De beste oplossing bij vermatting is de vacht scheren.

Haarverlies door ziektes of genetische aandoeningen

In ongeveer 10% van de gevallen is haarverlies te wijten aan een onderliggende ziekte of genetische aandoening. Enkel een dierenarts kan de juiste oorzaak achterhalen.

Ziektes

  • Leishmaniasis: deze ziekte wordt veroorzaakt door een parasiet die wordt overgedragen door zandvliegjes. Deze vliegjes komen voor rond het Middellandse Zeegebied.
Tip: Wanneer jouw viervoeter mee op vakantie gaat naar het zuiden, vergeet dan jouw preventieve Quassia Spray niet!
  • Infectie door schimmels of scabiës (schurftmijt). De schurftmijt legt onderhuidse eitjes bij zowel mensen als huisdieren. Dit lijdt tot jeuk, overmatig krabben, rode irritatie en kaalheid.

Hormonale aandoeningen

  • Ziekte van Cushing: wordt veroorzaakt door een tumor in het hoofd of de buik. De tumor zal de hormoonspiegel beïnvloeden, met extreem haarverlies als een van de symptomen.
  • Castratie of sterilisatie? Soms zijn afwijkingen in de hormoonspiegel moeilijk te verklaren. Er wordt wel eens geopperd dat castratie of sterilisatie kunnen helpen bij het herstel van de hormonale balans en de vachtgroei versterken. Wij adviseren om deze ingreep eerst grondig te bespreken met je dierenarts. 

Genetische aandoeningen

  • Alopecia X (ook "Black Skin Disease"): wanneer alle andere verklaringen voor het haarverlies zijn uitgesloten, wordt de naam Alopecia X gebruikt. Er is geen duidelijke reden voor het haarverlies. Mogelijk spelen genetische factoren een rol, maar dat is tot op heden niet bewezen.
  • Recent werd de term Black Skin Disease (BSD) ingevoerd. Deze terminologie kan wat verwarrend zijn, omdat de huid niet per se zwart kleurt. Het gaat wel om dezelfde aandoening!

Vachtverlies behandelen met Nogga

Bezoek altijd even je dierenarts

Om uit te sluiten dat jouw hartendiefje een ernstige ziekte of hormonale aandoening heeft, laat je hem/haar best onderzoeken door een professional.

De producten van Nogga zullen jouw lieverd ondersteunen bij het teruggroeien van een mooie en gezonde vacht, maar zijn géén behandeling voor onderliggende aandoeningen.

Preventief

Voorkomen is beter dan genezen! Daarom vind je in onze blogs veel info omtrent de juiste zorg en producten voor een mooie én gezonde vacht.

Onze shampoos en conditioners zijn zorgvuldig samengesteld. Ze bevatten essentiële vitaminen, mineralen en voedingsstoffen die doordringen tot in de huid.

Tip: We hebben sets samengesteld voor alle vacht- en huidtypes! Gebruik Noggi's persoonlijk productadvies om snel de juiste set te vinden!

Herstellend

Zodra de onderliggende oorzaak van het vachtverlies gekend en behandeld is, kunnen we overgaan op het herstellen van de huid en vacht.

Hiervoor gebruiken we een symptomatische behandeling. Dit houdt in dat we per geval de juiste behandeling aanbieden.

Wat kan ik verwachten van de behandeling?

Bij lokale huid- en vachtproblemen en mits tijdig ingrijpen, kunnen we de schade in de meeste gevallen volledig herstellen. 

In extreme gevallen is het niet altijd mogelijk om de vacht volledig te herstellen. Wel zullen alle huisdieren baat hebben bij een behandeling. De vacht beschermt de huid immers tegen uitdroging, UV-straling enzovoort. Met het juiste wasprotocol blijft de huid soepel en gezond en verbeteren we de levenskwaliteit van jouw hartendiefje!

 

Vorig artikel Het gaat niet helemaal perfect met de huid van mijn hond... hulp!
Volgend artikel Plukken - luxe of noodzaak?

Net Orders Checkout

Item Price Qty Total
Subtotal €0.00
Shipping
Total

Shipping Address

Shipping Methods