De ultieme Pomeranian-verzorgingsgids

De ultieme Pomeranian-verzorgingsgids

Nogga - De juiste zorg voor jouw Pomeranian.

Dit artikel werd uitgewerkt met expertadvies van Pom Royale Pomeranians.

Je bezoekt onze site omdat jij, zoals hopelijk elke huisdiereneigenaar, het beste voor zijn huisdier wilt. Nogga is de expert als het gaat om de zorg voor dit geweldige ras. We zijn gepassioneerd om onze geliefde huisdieren de juiste zorg te geven die ze nodig hebben, zodat ze een gelukkig en gezond leven kunnen leiden. In een wereld van zo veel tegenstrijdige adviezen zijn wij toegewijd aan het wegnemen van mythen en het onthullen van de waarheid over huid- en vachtverzorging.

In dit artikel behandelen we de meest gestelde vragen, waaronder hoe en hoe vaak je je hartendiefje moet borstelen, wassen, ...

Laten we beginnen!

Borstelen

De vacht

Een Pomeranian is een hond met een dubbele vacht. Honden met dit vachttype ruien 2x per jaar. De vrouwtjes ruien bovendien ook nadat ze loops zijn geweest en zelfs bijzonder sterk na een bevalling.

Om jouw hartendiefjes te helpen tijdens de rui, is het belangrijk om hen te kammen. We raden deze borstels aan als de beste voor jouw Pomeranian:Van links naar rechts hebben we:

Het gebruik van bovenstaande combinatie is erg belangrijk om de huid en vacht correct te kunnen verzorgen. Verkeerde sprays en borstels zullen de huid en vacht van je huisdier beschadigen, mogelijk onomkeerbaar.

Hoe te borstelen

 1. Zet je huisdier ergens veilig neer, bijvoorbeeld op een trimtafel. Zorg ervoor dat je huisdier niet kan uitglijden of vallen.
 2. Schud die Biphasic Spray! Spuit vervolgens een gelijkmatig laagje over de vacht van jouw huisdier.
 3. Scheid de vacht voorzichtig met je handen, zodat je de huid kunt zien en het hele lichaam kunt borstelen met de flexibele slicker. We raden het gebruik van een niet-flexibele slicker af, omdat deze erg pijnlijk is voor jouw huisdier.
 4. Herhaal stap 3, maar deze keer met de kam. Deze kam van 25 cm heeft de perfecte lengte en scheiding tussen de tanden om alle losse haren en knopen te verwijderen.

Tip: Als je klaar bent, moet de vacht van jouw huisdier er als volgt uitzien:Hoe vaak?

We raden aan om wekelijks te borstelen volgens de bovenstaande methode.

Wassen

Cosmetica en dermacosmetica

Vaak horen we dat wassen slecht is voor onze huisdieren, soms horen we dat te veel wassen slecht is. Sommige baasjes wassen hun huisdieren echter wekelijks… wat is nu waar?

Veel vachtverzorgingsproducten die je in de winkelrekken vindt, zijn samengesteld voor cosmetische doeleinden en beogen enkel een mooi resultaat. Het probleem: ze zijn vaak erg schadelijk voor de huid. Ze nemen niet alleen het vuil weg uit de vacht, maar ook de essentiële vetlaag, vitaminen en mineralen die de huid beschermen. 😞

Bij Nogga richten we onze aandacht op vacht- én huidverzorging. Onze producten voeden de vacht en huid van binnenuit, zodat ze optimaal functioneren en een prachtige natuurlijke vacht kunnen vormen. 

Met Nogga kan je zelfs dagelijks wassen en iedere keer zorg je er opnieuw voor dat je de huid teruggeeft wat deze nodig heeft. De samenstelling van onze shampoos en conditioners voeden de huid met essentiële vetzuren, eiwitten, vitaminen en mineralen!

Lees: Nogga is het enige dermacosmetische merk in Europa voor huisdieren. Wat is het en wat zijn de gezondheidsvoordelen?

Welke producten?

Nu we weten waarom de meningen omtrent wassen verschillen, kunnen we kijken welke dan wél de juiste producten zijn voor jouw Pomeranian.

Algemeen

Voor het maandelijkse wassen en onderhouden van de huid en vacht, raden we deze producten aan:

Ruien

Tijdens de ruifase raden we aan om de Purifying shampoo te combineren met de Biohorse shampoo om snelle en optimale vachtgroei te stimuleren. Zie hiervoor ook deze handig Rui- en vachtgroei set.

Wasprotocollen

 1. Gebruik lauwwarm water, ongeveer 37°C.
 2. We raden aan om de shampoos puur te gebruiken. Verdunning is ook mogelijk tot max 1:4.
 3. Grondig uitwassen.
 4. Verdun de balsem met warm water. Deze stap is belangrijk omdat de balsem tot op de huid moet komen. Meng 40 gram balsem met 200 ml water. Breng het balsem mengsel op de vacht aan.
 5. Borstel de balsem in met de MaxiPin borstel. Deze stap is vooral belangrijk omdat het ervoor zorgt dat de balsem keurig tot op de huid komt en de vacht bedekt.
 6. Grondig uitwassen
 7. Verwijder overtollig water
 8. Bescherm de vacht met Biphasic spray.
 9. Droog jouw hartendiefje goed af. (Hierna beschreven!)

Hoe vaak was ik?

 • Algemeen onderhoud: We raden aan om elke 3-6 weken te wassen met de algemene onderhoud producten.
 • Vachtwisseling/ruifase: We raden aan om elke 7-14 dagen te wassen met de rui- en vachtgroei producten.

Lees: soms lijkt het of onze huisdieren té veel haar verliezen, zoveel vachtverlies is echter normaal.

Vanaf welke leeftijd kan ik mijn hondje wassen?

Met Nogga kan je je puppy vanaf dag één wassen! We gebruiken natuurlijke actieve ingrediënten in onze Nogga shampoos en conditioners. Deze ingrediënten zijn zacht voor de huid, in tegenstelling tot agressieve chemicaliën die je soms terugvindt in cosmetische shampoos.

Voor puppies en kittens gaan we nog een stapje verder. We hebben specifieke producten samengesteld die de huid onmiddellijk verzorgen en helpen voeden.

Dus was je puppy gerust zo snel mogelijk: jong geleerd is oud gedaan! 

Drogen

Kan je je huisdier vanzelf laten drogen? Of gebruik je je eigen föhn? Of toch maar een speciale droger voor honden kopen? Hier bespreken we de beste aanpak voor jouw hartendiefje.

Het gevaar van een vochtige huid

De meest voorkomende fout bij het wassen van huisdieren, is het niet of onvoldoende drogen van de huid en vacht. De vacht zorgt ervoor dat water maar langzaam verdampt. Dit vocht, gecombineerd met de lichaamswarmte, vormt de perfecte voedingsbodem voor bacteriën en gisten! Dit zorgt in de eerste plaats voor jeuk, irritatie, roos etc...  In extreme gevallen kan deze onbalans ook leiden tot infecties, haaruitval en Alopecia X.

Als je dit weet, spreekt het voor zich dat we onze lieverds beter niet aan de lucht laten drogen... En de eigen föhn? Ook liever niet: onze eigen haardrogers hebben veel te lang nodig voor een volle vacht en het is gemakkelijk om een plekje te vergeten. Bovendien riskeren we de gevoelige huid van onze huisdieren te verbranden door de hitte die onze haardrogers afgeven.

Wat dan wel?

Een waterblazer of professionele handdroger voor huisdieren is met voorsprong de beste optie. Ze zijn speciaal ontworpen voor huisdieren en zijn krachtig genoeg om alle plekken in de vacht te bereiken zonder al te warm te worden!

Kijk: het verschil tussen een menselijke föhn en een waterblazer

Lees: meer info over goed en fout drogen van de vacht

Extra accesoires

Om het drogen nog gemakkelijker te maken, kan je ook gebruik maken van zachte handdoeken en borstels die helpen bij het uitlijnen van de vacht:

Een microvezel handdoek
MaxiPin

Droogprotocol

 1. Gebruik de microvezeldoek om het overtollige water te verwijderen, dit versnelt het droogproces aanzienlijk
 2. Spray Biphasic spray op de vacht, dit beschermt de vacht tegen hitteschade.
 3. Gebruik de handdroger of waterblazer om je huisdier volledig te drogen. Gebruik de MaxiPin-borstel tijdens het drogen om ervoor te zorgen dat het haar recht droogt.

"Handige" tip

Heb jij ook zo'n levendige spring-in't-veld als huisdier? Onze viervoeters zitten niet altijd stil. Het is aangenaam om een hand vrij te houden. Een waterblazer met statief maakt je opdracht heel wat makkelijker, maar je kan ook gebruik maken van een handsfree houder met klem voor handdrogers of een slangondersteuning voor waterblazers voor waterblazers zonder statief.

Nagels knippen

Net als bij ons moeten de nagels van onze huisdieren regelmatig geknipt worden, zodat ze comfortabel kunnen lopen en spelen. We geven je alvast enkele aanraders die je opdracht makkelijker zullen maken:

Nagelschaar
Elektrische nagelvijl

Hoe kort knippen?

Net zoals we bij onze nagels moeten opletten dat we ze niet té kort knippen, geldt dit ook voor onze viervoeters. Er loopt immers een bloedvat tot in de klauw, die je kan raken bij overenthousiast knippen!

Dit is hoe de nagel moet worden geknipt:


Bij lichtgekleurde nagels is het "levend vlees" gemakkelijk te zien. Zorg dat je een stukje een stukje klauw overlaat die dit bedekt. Bij zwarte nagels is het moeilijker in te schatten tot waar je moet knippen.

We hebben echter een geheim om met je te delen. Als je de nagel stukje bij beetje afknipt, zie je in het midden een “witte cirkel” verschijnen. Zodra deze verschijnt, is het tijd om te stoppen met knippen.

Maakt het idee van bloed je al een beetje nerveus? Begrijpelijk, want een ongelukje kan immers wel eens gebeuren! Gelukkig hebben we een geknipt product om bij de hand te hebben: Stop Bleeding poeder.

Jouw hond laten trimmen

Het is natuurlijk superleuk om je huisdier te wassen en te verzorgen, maar het is soms ook fijn om lekker achterover te leunen en een professional het werk te laten doen.

We weten hoe belangrijk het is dat jouw huisdier in de goede handen is, liefst bij een trimmer die is opgeleid en weet wat hij/zij doet. Wij werken daarom nauw samen met trimsalons die gezondheid en kwalitatieve producten hoog in het vaandel dragen!

We hebben een lijst samengesteld met trimsalons die een seminarie bij ons hebben gevolgd en door ons erkend zijn als officiëel Nogga-trimsalon. Zij weten perfect wat jouw hartendiefje nodig heeft en kunnen huid- en vachtproblemen snel herkennen en behandelen.

Maak kennis met de Nogga-professionals in België en Nederland.

Haaruitval en Alopecia X

Pomeranians hebben een prachtige, dubbele vacht die vaak doet denken aan wandelende pluizenbolletjes. Als eigenaar van een Pomeranian heb je waarschijnlijk volgende uitspraak wel eens gehoord: "Ohhh zo schattig, kijk hoe fluffy die is!".

Er is helaas ook een keerzijde aan deze harige medaille: een aanzienlijke hoeveelheid haarverlies. Pomeranians zijn erg gevoelig voor vachtverlies, maar gelukkig is dat niet altijd een slecht teken!

 

De eerste keer dat jouw Pom zijn vacht verliest, is wanneer de puppyvacht wordt vervangen door een volwassen vacht. De puppy zal snel veel haar verliezen en tijdelijk door een 'ugly phase' gaan. Later zal jouw Pom ook meerdere (hevige) ruifases tegenkomen. Deze kunnen vooral bij vrouwtjes erg uitgesproken zijn, na het loops zijn of na een zwangerschap.

Deze ruifases zijn volledig natuurlijk en geen reden tot bezorgdheid. Het is pas wanneer de vacht niet (volledig) teruggroeit, dat er een alarmbelletje moet afgaan. 

Alopecia X is een verzamelnaam van verschillende types vachtverlies en kaalheid. In de loop der jaren werden veel types en namen beschreven met specifieke klachten. 

De oorzaak is soms moeilijk te achterhalen, vanwege het grote aantal factoren dat meespeelt. Een kort overzicht van mogelijke factoren:

 • Ongebalanceerd dieet
 • Ongezonde vachtverzorgingsproducten
 • Verkeerd gebruik van vachtverzorgingsproducten
 • Machinaal scheren van dieren met een dubbele vacht
 • Genetische aanleg
 • Hormonale problemen

Nogga heeft verschillende shampoos en conditioners ontwikkeld die de huid ondersteunen en helpen bij het herstel van specifieke problemen. Om zeker te zijn dat jij de gepaste producten gebruikt, raden we aan om ons team te contacteren met een beschrijving van de klachten, hoe lang ze al aanhouden en enkele foto's van jouw lieverdje.

Houdt rekening dat de Noggaproducten geen alternatief bieden voor medicatie, medisch advies en medische zorg! Contacteer steeds een dierenarts indien jouw hartendiefje ziek lijkt of de huid tekenen vertoont van wondes of infecties. 

 

Lees: We hebben uitgebreide artikels geschreven over Ruien bij Pomeranians en Alopecia X

 

Vorig artikel The difference
Volgend artikel Jouw dier wassen begint met de juiste shampoo

Net Orders Checkout

Item Price Qty Total
Subtotal €0.00
Shipping
Total

Shipping Address

Shipping Methods