Ichthyosis bij de Golden Retriever

Ichthyosis bij de Golden Retriever

Wat is Ichthyosis?

Ichthyosis of ‘visschubziekte’ is een ongeneeslijke erfelijke aandoening die de huid aantast. De ziekte komt voor bij zowel honden als mensen. Ichthyosis zorgt ervoor dat het bovenste laagje van de huid, de hoornlaag, niet goed ontwikkeld.

Al enkele weken na de geboorte zal de hoornlaag verdikken. De huid functioneert niet meer, droogt uit en krijgt barstjes. Dit uitzicht doet soms denken aan visschubben…

“Golden Ichthyosis”

Bij honden spreken we van Golden Ichthyosis, omdat de ziekte vaak voorkomt bij Golden Retrievers. Er wordt geschat dan ongeveer de helft van de Golden Retrievers in Europa drager is van genetische info die de ziekte kan doen ontwikkelen. Ichthyosis komt echter ook voor bij andere rassen, zoals: West Highland White Terriër, Cavalier King Charles Spaniel, Dobermann Pinscher, Jack Russel Terriër, Norfolk Terriër, Yorkshire Terriër…

De ziekte uit zich meestal tussen de 1e en 18e maand. Bij de Golden Retriever zien we een droge, schilferige huid, jeuk en zwarte roos. Bij andere rassen kunnen de symptomen ernstiger zijn, met een geschubde huid met barstjes die soms lijden tot secundaire infecties.

Behandeling met de Nogga VET-line

Het goede nieuws is dat deze ziekte heel goed reageert op onze wasprotocollen. Hoewel de ziekte niet kan worden genezen, is het wel mogelijk om de symptomen te behandelen!

Tip: Ben je niet echt vertrouwd met het wassen van huisdieren? Dan raden we aan dat een professionele trimmer start met deze therapie en jou leert hoe je voor je hartendiefje kan zorgen.

De benodigde producten

  • SB Shampoo
  • Revital balsam
  • Biphasic Spray

Methode

  • Was met onverdunde SB-shampoo en masseer deze in tot op de huid, in de groeirichting van de vacht.
  • Laat 15-20 minuten* inwerken en spoel uit
  • Verdun de Revital-balsem tot 50%, breng aan en gebruik een borstel om de balsem gelijkmatig te verdelen. Zorg ervoor dat het de huid bereikt.
  • Laat 15-20 minuten* inwerken en spoel uit.

(*) Tijdens de eerste twee wasbeurten vereisen zowel shampoo als balsem 15-20 minuten inwerktijd op de huid alvorens te spoelen. Vanaf wasbeurt 3 zijn 5-10 minuten al voldoende!

Wasfrequentie

  • Was in de eerste week op Dag 1, Dag 3 en Dag 7
  • Was vervolgens wekelijks tot alle symptomen zijn verdwenen.
  • Daarna kan je je lieverd maandelijks wassen met de SB shampoo en Revital Balsam om de huid en vacht gezond te houden.

Noot

Al na de eerste wasbeurt zullen de symptomen verbeteren. Tussen week 3 & 4 neemt de hoeveelheid roos die van de huid valt echter dramatisch toe. Dit is absoluut geen tegenvaller!

De huid maakt elke 3 tot 4 weken nieuwe huidcellen aan. Dit is een natuurlijk proces dat de huid gezond houdt en wondjes doet genezen. Jouw viervoeter verliest nu gewoon zijn zieke, oude huidcellen!

Vorig artikel Jouw dier wassen begint met de juiste shampoo
Volgend artikel West Highland White Terrier en de Nogga Vet lijn

Net Orders Checkout

Item Price Qty Total
Subtotal €0.00
Shipping
Total

Shipping Address

Shipping Methods