Een hond scheren. Maakt dit hun koeler in de zomer?

In het kort: nee

Zoals we allemaal weten is de gemiddelde lichaamstemperatuur van een hond ongeveer 38,5 ° C (van 38 ° C tot 39,2 ° C om precies te zijn). Uit strenge wetenschappelijke studies weten we ook dat in volle zon de uiteinden van het haar snel 66 ° C kunnen bereiken, deze temperatuur is dodelijk voor het lichaam van een hond. Maar we weten niet veel over de geleidbaarheid van haar. Hoe kunnen we de geleidbaarheid bepalen en welke factoren is het afhankelijk van? Helpt het haar de lichaamstemperatuur te reguleren alleen bij koude temperaturen? Of helpt het ook regulatie bij heet temperaturen te reguleren?

In principe spelen 4 factoren een rol in haarconductie:

1. De afstand tussen het eind punt en de wortel van het haar. Dit wordt berekend door de temperatuur aan het einde van het haar af te trekken tegen de temperatuur van de huid en te verdelen door de lengte in centimeter van het haar. Hoe korter het haar, des te sneller komt de hitte aan de huid en omgekeerd. Voor deze berekening gebruiken we Newton's Cooling Act:

(Ta minus Ts) C = (F) x -------------

C is geleidbaarheid, F is een constante factor, Ta is de temperatuur van het einde van het haar en Ts de temperatuur van de huid. Als voorbeeld nemen we huidtemperatuur 38,5 ° C, wat is de gemiddelde lichaamstemperatuur en 66 ° C als de temperatuur aan het einde van het haar, dat overeenstemt met een temperatuur op een warme zonnige dag. In het eerste voorbeeld gebruiken we een vacht lengte van 8cm en in het tweede voorbeeld een vacht lengte van 2cm.

C = F (66-38,5) / 8 = 3,44
C = F (66-38,5) / 2 = 13,75

In dit eenvoudige voorbeeld kunnen we zien, waardoor de een verandering van vacht lenge met 6 cm vermenigvuldigt met 4 zijn geleidbaarheid.

2. F is een constante factor die ook afhankelijk is van de kleur van de vacht; Donkere kleuren absorberen warmte beter dan een licht kleur, wat betekent dat als we 2 voorbeelden van hetzelfde ras zetten; Een wit en een zwarte onder de zon, zal het zwarte voorbeeld veel lastiger raken dan het witte voorbeeld. In de natuur hebben de donkergekleurde dieren een crepusculaire natuur.

3. F is ook een constante factor die afhankelijk is van de genetische samenstelling (ras) van de hond, de poreuze vacht van een Spaanse Waterhond of een poedel kan de hitte veel beter weerstaan dan een zijdeachtige vacht, zoals de Yorkshire terrier of Maltese .

4. Het onderhoud van de vacht speeld ook een rol, want een vacht vol klitten verhoogt ook de lichaamstemperatuur. Een vacht die nat is, verhoogt ook de warmtegeleidingsvermogen, onze hond kan in rivieren en waterlichamen spelen, maar dan mogen we ons niet lang nat lopen in de zon. We zouden ook nooit een oververhitte hond in koud water moeten onderdompelen.

Het scheren van onze honden verhoogt ook hun risico op huidkanker of andere huidstoornissen.

Hair Length and Temperature Tolerance - Robert Jay Russell, Ph.D.

Vorig artikel Ozon therapie voor dieren

Net Orders Checkout

Item Price Qty Total
Subtotal €0.00
Shipping
Total

Shipping Address

Shipping Methods