Alopecia X (BSD)

Alopecia X (BSD)

Ik ben al meerdere malen gevraagd om een stuk te schrijven over de medische oorzaken die invloed hebben op de Pomeranians, medische oorzaken die gehele of gedeeltelijke Alopecia als gevolg hebben waarbij vaak al het haar uitvalt met uitzondering van het hoofd, de poten en in sommige gevallen de staart.

Zoals velen van jullie weten ben ik geen dierenarts, ik heb noch de wetenschap of de middelen om de medische oorzaak zelf te genezen daarom verwijs ik altijd in eerste instantie naar een dermatoloog alvorens ik aanraad welk bad therapie protocol het beste past.

Er zijn veel verschillende ziektes die dermatologische symptomen als gevolg kunnen hebben. Symptomen zoals volledige Alopecia of “rat tails” (Alopecia in de staart) kunnen het gevolg zijn van hormonale problemen; dermatitis op de poten, rondom de ogen, oren ,snuit, ellebogen en hielen. Daarnaast zijn er nog aandoeningen zoals Leishmania, Cushing’s, auto immuun ziektes, schimmels, scabiës ect.. die een rol kunnen spelen. Ik wil hierbij benadrukken dat een bad therapie absoluut GEEN vervanging is voor diergeneeskunde omdat de bovengenoemde ziekten niet vastgesteld kunnen worden door enkel met het blote oog naar de hond te kijken.

Alopecia X (ook gekend als BSD bij Pomeranians) komt voor in meerdere rassen en niet enkel bij Pomeranians en om deze reden behandel ik de Poms zoals ik elk ander ras zou behandelen, ik kijk naar de symptomen en behandel deze met een bad therapie. Deze methode staat ook bekend als symptomatische therapie. In vele gevallen is dit op zich al voldoende maar in andere gevallen (zoals bij de bovengenoemde ziekten) is het noodzakelijk om de bad therapie te combineren met medicatie.

Ik wil dit graag benadrukken omdat ik niet wil dat men gaat denken dat de “Nogga methode” inbreuk probeert te maken op de dierengeneeskunde, dit is absoluut niet het geval. Het volgende wat ik ga delen is mijn persoonlijke standpunt die ik over de jaren heen heb gevormd met behulp van mijn empirische werk ervaringen met bad therapieën en derma cosmetische producten.

Momenteel praten wij over een ziekte met 2 namen, verwarrende symptomen, geen oorzaak; en volgens velen geen kans op genezing: “Alopecia X” en “BSD” (Black Skin Disease). Ik mag misschien niet de meest geschikte persoon zijn om over deze aandoening te praten, maar ik durf te zeggen dat niemand echt in detail over deze aandoening kan discussiëren. Zodra je iets meer informatie over deze aandoeningen probeert te vinden zie je dat het eigenlijk alleen een naam is zonder echte symptomen, oorzaken of oplossingen.

Vroeger had men het vaak over “Alopecia X” tegenwoordig heet het “BSD” maar in vele gevallen wordt de huid niet zwart en praten we over een “huidaandoening” die goed te behandelen is door middel van castratie (bij reutjes) en sterilisatie (bij teefjes) omdat er een verband is tussen de voortplanting hormonen en de huid receptoren. (Niet alle Poms reageren positief op de operatie*)

Als een trimmer (en niet een dierenarts) geloof ik dat er vaak spraken van een huid die niet in staat is om nieuw haar aan te maken. In deze gevallen van Alopecia X gebruiken wij vervolgens derma cosmetische producten met behulp van de Nogga methode om de huid te voorzien van wat het nodig heeft om te genezen en weer voor het haar te zorgen.

Ik ben van mening dat Pomeranians een ras zijn met een zwakke huid en daarom naast hormonale problemen de slechte praktijken een nog ziekere huid als gevolg hebben. Fokkers, trimmer en dierenartsen neem de volgende punten a.u.b. in acht:

*Alopecia post trimmen: Dit is jaren lang in de dierengeneeskunde beschreven als Alopecia veroorzaakt door het machinaal trimmen van honden met een dubbele vacht. Dit kan in de meeste rassen problemen veroorzaken die tijdelijk of blijvend zijn. Waarom zou dit geen problemen veroorzaken in de hedendaagse rassen? Ik wil mij even richten tot de trimmers: het is absoluut uit den boze om een Pomeranian machinaal te trimmen aangezien dit de problemen kan veroorzaken met het terug groeien van de vacht. Er zijn Pomeranians waarbij de vacht terug groeit echt is de vraag of dit op lange termijn zo blijft.

*Het gebruik van Premium Cosmetics wat de vetlaag verwijderen; als bij rassen met een spectaculaire vacht de huid al problemen heeft om de vetlaag te behouden en het haar en de huid te beschermen, wat doet het met een zwakke, gevoelige of hyper reactieve huid? Het verwijderen van de vetlaag kan leiden tot serieuze problemen.

* Fokkers en handlers; er is een manier van werken welk ik absoluut absurd vindt, het werken onder het motto van “Een Pomeranian moet veel volume hebben dus we moet de huid en het haar niet te veel hydrateren en de ondervacht zo min mogelijk uitborstelen.” Het haar moet juist zeer gehydrateerd zijn, gebruik kwalitatief hoogwaardige producten en je zult zien dat hydratatie en volume niet incompatibel zijn. Daarnaast is het essentieel dat de ondervacht uitgeborsteld wordt zodat de hond tijdens de zomermaanden niet oververhit raakt. Daarnaast zorgt dit er ook voor dat de haarfollikel leeg is en in staat is nieuw haar aan te maken zonder het oude er uit te hoeven forceren. Door dit te doen zal de vacht na de rui ook mooier zijn. Tijdens een zware rui, bijvoorbeeld van puppy vacht naar volwassen vacht en in de winter periode, is het aan te raden om vetzuur supplementen, proteïne en vitamine bij te voeren voor creëren van de nieuwe vacht

Ik ben van mening dat de Pomeranians niet lijden aan een ziekte die ras specifiek is voor dit ras aangezien deze problemen ook bij andere rassen voorkomen en zelfs bij mix rassen. Ik geloof er echter wel in dat dit ras meer gevoelig is problemen dan andere rassen. Ik ben van mening dat voorkomen van problemen cruciaal is en raad aan om Purifying shampoo te gebruiken aangezien deze rijk is proteïne, vitamine en bevochtigingsmiddelen. Olive balsam is rijk aan Omega vetten en bevat natuurlijke bestanddelen tegen jeuk en respecteert de natuurlijke volume van de vacht. Als de balsem eenmaal is aangebracht borstel het door de vacht voor een gelijke verdeling en om ervoor te zorgen dat de balsem tot op de huid wordt ingesmeerd. Het is altijd aan te raden om deze te verdunnen en minimaal eens in de 15 dagen te wassen. Tussen de wasbeurten door gebruik Biphasic spray voor het borstelen.

Geschreven door Marc Fox - Specialist in Bad Therapie, derma cosmetische producten, ozon therapie en de aplicatie van de NOGGA METHODE.

*Van mijn oogpunt is het een goede keuze om alle honden met huidproblemen te steriliseren, omdat het stoppen van fokken met dieren met huidaandoening helpt met het verzekeren van een betere toekomst voor een prachtig ras zoals de Pomeranian zonder Alopecia. In sommige gevallen kan castratie helpen bij het terug groeien van de vacht maar wanneer dit niet het geval is help het tenminste nog met het stoppen van de problemen die ervoor zorgen dat er honden zijn zonder haar.

Vertaling gedaan door Nogga Nederland en Belgie.
Vorig artikel Gezonde huid hebben? Voed de microben!
Volgend artikel Mijn hond wassen met iets anders dan hondschampoo - goed of slecht?

Net Orders Checkout

Item Price Qty Total
Subtotal €0.00
Shipping
Total

Shipping Address

Shipping Methods